Csík Zenekar Picur-arcok

Csík Zenekar

Több mint húsz éve működik a Csík Zenekar mint a magyar népzene „nagykövete”, valódi népszerűséget rock-feldolgozásaikkal szereztek. Bejárták már az egész világot.

A Csík Zenekar mára az ország egyik legismertebb zenekara. Mit tudnak, amit mások nem?
Négy-öt éve vagyunk igazán népszerűek, az alternatív rock-feldolgozásainknak köszönhetően. A világ- és a magyar zenei palettán rengeteg feldolgozás született a world music műfajban. Mi úgy csempésszük bele feldolgozásainkba az összes népzenei tudásunkat, hogy közben betartjuk a rock szabályait is. Mint a sütemény készítésénél, a zenében is nagyon fontosak az arányok. Ha nem találják el, giccs születik.

Fontosnak tartja, hogy sokan hallgassanak népzenét?
Remélem, egyre többen lesznek azok, akik igényes, jó zenére vágynak! A média nem segíti, hogy a népzenét sokan megismerjék. Emiatt olyan fiatalok sem hallgatják, akik nyitottak lennének rá. Mi azoknak is meg tudjuk mutatni a magyar népzene erejét és szépségét, akik talán soha nem találkoznának vele, a feldolgozásoknak hála viszont meghallgatják.

A Most múlik pontosan című szám talán az egyik legismertebb feldolgozás. A Quimby-számot sokan először Majorosi Marianna előadásában hallották. Fergeteges sikert aratott. Mi a titka?
Marianna hangja nagyon szép. Ezt a szürrealista módon megírt dalszöveget és a dallamát erdélyi, mezőségi csárdásként, a közepén egy szökősként szólaltatja meg. A hangja, az erdélyi dallam, a szöveg és a hangszereink együtt adják a titkot. A szerelemről szól, ami hol gyönyörű, hol gyötrelmes. Mindenki átélt sokféle szenvedélyt, a szerelmet is, így könnyű ráhangolódni. Lovasi Andris mondta egyszer nagyon találóan: „az a jó feldolgozás, ami jobb, mint az eredeti.”

Kecskeméten született. Vadászpilótának készült, és gitározni szeretett volna. Hogy talált rá a hegedűre és a népzenére?
Édesapám akarta, hogy tanuljak zenélni. Ő nem zenész, egy gyárban dolgozott, de úgy gondolta: ahogy jó az, ha az ember ismeri a Bibliát, vagy jogosítványa van, az is fontos, hogy minél többet tudjon a zenéről, és így szépüljön a lelke. Gitározni szerettem volna, mint a legtöbb gyerek, de csak a hegedű szakon volt hely, így hegedűs lettem. Gimnazistaként merült fel, hogy továbbtanulhatnék a tiszti főiskolán.
Vadászpilótának nem vettek volna fel, csak helikopterpilótának, ez már nem tetszett annyira. Gyerekként kezdtem el és később felnőttként is néptáncoltam. Kevés táncházi zenekar működött akkoriban, barátaimmal kitaláltuk, hogy eljátsszuk azt, amire táncolunk. Megszerettük a népzenét, szerettük volna másnak is megmutatni.

Hol járt már a zenekar? Mik a terveik?
2000-ben a Sydneyben rendezett olimpiai játékokon a kulturális programokhoz sok neves előadóművésszel együtt minket is meghívtak, hogy képviseljük hazánkat. Voltunk már és tervezzük is, hogy megyünk Amerikába. Bejártuk Európát. A magyar nyelvterületeket. Nagyon sok hazai fesztiválon felléptünk, és Brüsszelbe is kaptunk meghívást. Voltunk Erdélyben: Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron jártunk. Hál’ istennek annyi felkérésünk van, hogy újabbakat csak a jövő évre tudunk elvállalni.

 

Szerző: 
Novák Zsófi Alíz
Forrás: 
Budai Polgár

                    
Picur viaDAL - A gyerekdalok versenye 2017 Picur Rádió a Facebook-on egyszervolt.hu