hirdetés

Makám Együttes Csillagok fala

A Shoutcast vote module may not be configured properly or the server is not responding.
Válasz: (-111: Unknown error)
Makám Együttes
Tagok: 

Krulik Zoltán (gitár), zeneszerző, zenekarvezető

Juhász Endre (oboa)

Bencze László (bőgő)

Szalai Péter (tabla)

már együtt zenéltek Szilágyi Attila (gitár)

A magyar népdalok a Makám sokszínű köntösében is hitelesen hangzanak. Az 1999-ben elkészült SkanZen c. lemez másik énekes szólistája Bognár Szilvia. A formáció és a CD nagy sikerét jelzi, hogy már 2000-ben meghívást kaptak Párizsba, a Theatre de la Ville Abesses színházába, Varsóba a Lengyel Rádió EthnoSféra fesztiváljára. Lovász Irénnel még két tematikus CD készül, a 2001-ben megjelent és azóta platinalemezzé vált, adventi énekeket tartalmazó 9 Colinda és a 2002-ben megjelent Szindbád. Mindkét lemez őrzi a kezdeti korszak zenei finomságait, multi-kulturális szemléletét. Krulik ezen újabb darabjainak a szövegét is jegyzi.

2001 és 2003 között a Makám koncertezett Indiában (Delhi, Bombay, Ahmadábád), Moszkvában, Salzburgban, Bécsben, Grazban, Luxemburgban.

2003-ban készült elt az Anzix, mely a balkáni háborúra reflektál, sajátosan, a nők, asszonyok szemszögéből. A CD rendkívüli nemzetközi sikerét jelzi, hogy 2004-ben a World Music Charts éves listáján az első 15%-ban szerepel. Énekes szólistái Palya Bea, Bognár Szilvia, Szalóki Ági. Időközben a fúvos szólista posztra Szokolay Dongó Balázs, majd Zsemlye Sándor került.

2003 és 2006 között Bognár Szilvia volt a Makám állandó énekese, vele készült el 2004-ben a családi hangos-képeskönyv, az Almanach. A nemzetközi világzenei szaksajtó is felfigyelt a Makámra. A FolkRoots brit magazin két írásában is méltatta az együttest, majd egy hosszú elemzés jelent meg Ken Hunt tollából, s a nyári CD mellékletében világsztárok társaságában szerepelt a Fakerék c. Makám dal.

2006-ban átalakult az együttes, Horváth Olga (hegedű), Eredics Dávid (klarinét, kaval, szaxofon, furulya), Boros Attila (basszusgitár), Keönch László (dob, udu, cajon, derbuka, xilofon) lettek Krulik társai. Énekes szólista kezdetben Lázár Erika volt – Ákom Bákom, Zarándokének - 2008 óta pedig Bede Sarolta, Hornai Zóra, Korzenszky Klára.