A kisbabák hallása és annak fejlesztése Picur-tanoda

A kisbabák hallása és annak fejlesztése

A babák hallása sokkal kifinomultabb, mint a felnőtteké, éppen ezért óvatosabban kell bánni a hangos zenével. Míg egy felnőtt fülét a mérsékelten hangos zene nem sérti, a baba érzékeny hallása miatt ezt már „dübörgésnek" érzékelheti.
 

A kisbabák már megszületésük előtt is rendelkeznek egyfajta hallással, érzékelik édesanyjuk szervezetének hangjait, sőt a kívülről érkező zajokat is. Bizonyított, hogy a babák a magasabb hangokat kedvelik inkább, éppen ezért a „babazenék”, a kismamák számára kiadott zenei összeállítások is általában magasabb hangokat tartalmaznak.

A kisbabák hangok utáni reakciója attól is függ, hogy az anyaméhben milyen hangokat, zajokat hallottak. Kezdetben a baba természetén, hangulatán múlik, milyen reakciót váltanak ki belőle az egyes hangok. A nyugodtabb babák általában a kisebb zajokra is reagálnak, a hang forrását keresik, a mozgékonyabbak pedig, néha csak a hangosabb zajokra figyelnek fel látható módon.
 

A megszokott hangok kevésbé keltik fel érdeklődésüket, hiszen ezeket már jól ismerik. Három hónapos koráig lehet, hogy csak egyetlen pislantás, a szem mozgása, vagy zavaró hang esetén sírás jelzi, hogy a baba valami újat hallott, később viszont próbálja keresni a hang forrását, megfordul és nézelődik.

Hangok és alvás

A babák általában nem csak teljes csöndben tudnak kellemesen aludni. A megszokott, vagy kedvelt hangok sem akadályozzák a nyugodt pihenést. Ha az anyaméhben eltöltött idő alatt a baba megszokja a szülők, a testvérek hangját, valószínűleg ezek születése után sem zavarják az alvásban.

 

Igazolt tény, ha az édesanya a terhesség során gyakran hallgat egy számára nyugtató kedves dallamot, akkor ez a későbbiekben segítheti a babát nyugodt állapotba kerülni altatáskor. Egyetlen dologra kell odafigyelni, hogy ezt a kedves dallamot halkan játsszuk le kisbabánknak, hiszen az ő hallásuk rendkívül fejlett és érzékeny.

 

A babák olykor furcsa hangokat kedvelnek; mint például a porszívó, vagy éppen az autó zaját. Szakértők szerint ennek oka az lehet, hogy az anyaméhben megismert hangokhoz (a gyomor korgása, a köhögés) ezek hasonlítanak leginkább.

 

Mindent meg kell tennünk azért, hogy megóvjuk kisbabánk hallását, éppen ezért kerülni kell a hangos helyeket!

A hallás fejlesztése

A kisbabák fejlődését nagyban befolyásolja a környezetükben hallott beszéd. Nagyon jó, ha az anyuka mindig elmondja a gyermekének, hogy éppen mit csinál, legyen szó akár főzésről, öltöztetésről, vagy épp pelenkázásról.

A gyermek fejlődésében segíthetnek a szülők, ha mindig elmagyarázzák melyik zaj mit jelent.

A zenehallgatás megnyugtatja és örömmel tölti el a gyermekeket, így érdemes beszerezni néhány mese, vagy babazene CD-t.

Szerző: 
KND
Forrás: 
picurradio.com

                    
Picur viaDAL - A gyerekdalok versenye 2017 Picur Rádió a Facebook-on egyszervolt.hu